top of page

DE
VERTELLENDE
LIEVE

Shhhht...

Kijk eens goed, luister eens goed! Het water wil ons iets zeggen. De Lieve probeert ons iets te vertellen. 

Wij proberen in de oever van de Lieve via enkele sensoren te luisteren naar de Lieve. Hoe is het gesteld met de waterkwaliteit? 

Binnenkort hangen we digitale panelen die de interpretatie van deze sensoren doorvertalen naar 'een stem voor De Lieve'.

Vertellende Lieve - in opbouw.jpg

Kom mee wandelen

IVG en aifoon 

We organiseren 4 wandelingen om De Lieve nog beter te leren kennen. 4 gegidste wandelingen. Telkens begeleidt door een andere gids, telkens rond een ander thema. Zo leren we de verschillende aspecten van De Lieve nog beter kennen.

De online-inschrijvingen starten in juni via deze site.

De leerlingen van het 5de leerjaar van basisschool IVG in Gent legden hun oor te luister bij de Lievekaai. Onder begeleiding van kunstorganisatie Aifoon vzw luisterden ze naar geluiden in en rond het water. Geluiden werden opgenomen en nadien - eens terug in de klas - aandachtig beluisterd en geïnterpreteerd. “Hoe zou de Lieve zich nu voelen?”. Tijdens dit meerdaags project namen de kinderen ook thuis watergeluiden op. 

De verschillende geluidsopnames vloeiden uiteindelijk samen tot 3 geluidsfragmenten waarmee de kinderen een poëtisch antwoord geven op de vraag ‘Hoe gaat het met de Lieve’? 

Poëzie

uitnodiging toonmoment finaal.png
uitnodiging toonmoment finaal.png

De klimaatdichters nemen ons mee op pad om ons te verwonderen over de wondere waterwereld. vzw Prinsenhof stelt de bar open voor en na de wandeling.

De datums en sprekers zijn mogelijk nog onderhevig aan verschuivingen.

Klimaatadaptatie

© Romain De Baene

© Julia Alberts

Luister nu zelf. Hoe gaat het met de Lieve?  

Water heeft een verkoelend effect op de stad tijdens de heetste dagen van het jaar. 

Historiek

01                                 02                            03

Frank Gelaude maakte een doctoraat over de historiek van de waterlopen in Gent. Hij gaat dieper in over de rol van De Lieve doorheen de tijd. 

Waterkwaliteit

We wandelen en meten met eenvoudige proefjes de waterkwaliteit. Enkele waterexperts geven meer uitleg over de bronnen van de waterkwaliteit.

DSC_4989.jpg
DSC_4876.jpg
DSC_4841.jpg
DSC_4985.jpg
DSC_4966.jpg

© Stad Gent

Dit project werd mogelijk gemaakt door een wijkbudget van de stad Gent

logoGent_z100.png

Via een fijne samenwerking met:

VZW 
PRINSENHOF

download.jpeg
download (1).jpeg
bottom of page