top of page

HET GROEN SPOOR

 “Het Groen Spoor” heeft als missie om een wandelpad langs het spoor te realiseren als groenblauwe ader door de wijk Sint-Amandsberg, en met uitbreiding van Dampoort naar Oostakker en Destelbergen. Het Groen Spoor biedt ruimte om te wandelen, te ontdekken en te spelen in een ‘wilde’, natuurlijke omgeving zonder verkeer. Het biedt rust- en ontmoetingsplaatsen en is een haven voor dieren die vanuit het buitengebied tot diep in de stad binnendringen.

 

Op vrijdag 21 juni (namiddag) en zaterdag 22 juni (voormiddag) gaan we op zoek naar het waterleven op en langs HET GROEN SPOOR. We onderzoeken met iedereen die wil (vanaf 9 jaar kunnen ze actief meehelpen) welk waterleven we terugvinden in het water langs het groen spoor.

Geïnteresseerd? Mail: Lieven@waterlandvzw.be

 

Onze perspectieven op het spoor: 

  • vanuit de bewoner die dichtbij even in het groen wil wandelen 

  • vanuit het ontdekkend avontuurlijk kind  

  • vanuit  fauna en flora. 

In dit alles willen we ook zoveel mogelijk de link leggen met water, vandaar de samenwerking met Waterland VZW. Water vormt een belangrijk element in de habitat van dieren, brengt rust bij volwassenen en vreugde bij kinderen.

 

Wij (Lieven, Mieke, Annelies, Els en Kim) zijn een groepje enthousiaste bewoners uit de ruime omgeving van Sint-Amandsberg die graag de handen uit de mouwen steken om aan een fijnere buurt te werken. Via het wijkbudget van de Stad Gent kregen we een mooie subsidie om onze ideeën samen met de buurt te realiseren in de loop van 2023.

 

We willen de groene route door de wijk versterken en richten hierbij vier plekken in, in functie van rust (verpozing, natuurervaring) of dynamiek (ontmoeting, spelprikkel). Dit doen we via kleine ingrepen (bv. inheemse beplanting, spelprikkels, kleine brugjes, bloemenweide, ... ). Op de plekken willen we water een prominente rol laten spelen en zoveel mogelijk zichtbaar maken.

  1. het kwelgebiedje aan het einde van de Striemenbergstraat; 

  2. de ingang van de volkstuintjes aan de Hogeweg;

  3. de  omgeving van de ezelweide in de Sint-Bernadettewijk en 

  4. het veldje op de hoek van de Waterstraat en Zingemkouterstraat. 

 

Begin 2022 organiseerden we reeds drie winterwandelingen om kennis te maken met geïnteresseerde buurtbewoners en om informeel ideeën uit te wisselen. Graag gaan we in de loop van 2022 verder met deze aanpak en willen we de buurt mee inspraak geven in de inrichting van de vier plekken. We schakelen hierbij de hulp in van Codecrea, expert in co-creatieve & participatieve trajecten, om workshops en activiteiten mee vorm te geven en te organiseren.

Wil je graag op de hoogte blijven van onze vorderingen en activiteiten? Stuur dan een mailtje naar hetgroenspoor@gmail.com. We hopen je snel te ontmoeten!

Periode: 2022 - 2023

Opdrachtgever: Wijkbudget Stad Gent

Samenwerking: Waterland, Codecrea
                           Mieke Nolf, Els Huigens, Annelies Haegeman, Kim Driesen

 

 

download.png
8e1f9189-31c3-429e-a87d-ebe9a8cc6e04.png
waterdiertjes.png
01.jpg
IMG_1453.JPEG
004.jpg
17.jpg
2022_Groenspoor-03.png
Naamloos-1.jpg
e98744a8-ce94-48f7-828a-0c25695b86cc.jpg
005.jpg
16.jpg
008.jpg
bottom of page