top of page

OVER DE VAART
SCHOTEN

DSC_3859.jpg

Sinds de eerste helft van de vorige eeuw kwamen mensen uit de brede Antwerpse regio genieten in en rond het water van de Schotense vaart. Er waren in ‘Schoten Badstad’ bruisende café-hotels met klinkende samen als ‘Wenduine’, ‘Westende’… én er was met ‘Boby-Land’ zelfs een heus waterpretpark langs de vaart vanaf de jaren 30. Zo kwam ‘de vaart’ in het DNA van de Schotenaren terecht. Toch is vandaag erin zwemmen verboden en er is in het algemeen nog weinig ruimte voor ‘spel en vertier’ langs en op het water terwijl grote bouwprojecten in sneltempo de nog open ruimtes innemen…

Maar de vaart en de vaartkant hebben nog steeds enorm veel potentieel en er dobberen bij bewoners in Schoten veel verschillende ideeën ‘over de vaart’. Met Brug 14 vzw, Circulair2900 en Commons Lab vzw willen we graag samen dobberen over al die goede ideeën en vervolgens de potentie van plekken langs en op het water in kaart brengen. De slogan ‘Het jaagpad is van iedereen’ zie je tegenwoordig opduiken langs kanalen, maar hoe kunnen we de hele vaart(kant) van iedereen maken en samen delen? Hoe kan de vaart terug meer worden dan enkel een verbindingsweg voor schepen en net zorgen voor meer verbinding tussen Schotenaren?

 

We nodigde op zaterdag 16 september 2023 Schotenaren en liefhebbers van de Vaart uit om samen de vaart(kant) onder de loep te nemen. We dobberen letterlijk (breng je eigen vaartuig mee!) én figuurlijk op en over de vaart.

DSC_3840.jpg
DSC_3958.jpg
DSC_3782.jpg
DSC_3913.jpg
DSC_3753.jpg
DSC_4019.jpg
bottom of page