top of page

Ben je ook nieuwsgierig naar de waterkwaliteit van het water bij jou in de buurt? Wij vanuit Waterland alleszins wel!

Met 'Watermonsters 2024'  brengen we , voor de eerste keer, over heel Vlaanderen samen met burgers en organisaties waterkwaliteit in beeld.

 

Eén simpel testje en dat op 100 plaatsen in Vlaanderen. 
Wil jij één van de 100 burgerwetenschappers zijn die ons helpt om data te verzamelen? Schrijf je HIER snel in:

Wat gaan we meten?
Het watermonstertje E-coli is een bacterie die voorkomt in de darmen van mensen en dieren. Als we deze bacterie in het water bij jouw in de buurt terugvinden betekent het waarschijnlijk  dat er rioleringswater in het water terecht komt. In sommige gebieden in Vlaanderen kan het er ook op wijzen dat teveel meststoffen vanuit landbouwactiviteiten in het water belanden.

Hoe gaan we meten?

We doen enkele druppels van het water op een testplaatje. Super simpel omdat het het nodige materiaal opsturen als je het invulformulier correct invult.

Watermonsters2024 - Portrait01.jpg

Wanneer?
Tegen eind maart 2024 willen we graag communiceren over onze resultaten. Je zou dus in de eerste drie weken van Maart je gegevens moeten invullen via een invulformulier dat we meesturen met het meetmateriaal. 

 

Waarom?
We kiezen eind maart omdat het dan de Vlaamse waterdagen zijn, maar vooral omdat we tegen dan vermoeden dat er een nieuwe wetgeving voor zwemmen in open water is goedgekeurd.
De waterkwaliteit, en zeker de E-coli-waarde, zal voor vele plaatsen in Vlaanderen nog steeds een drempel zijn om zwemzones in open water te organiseren.
Tegen eind maart willen we, met de meetresultaten als megafoon, een oproep doen om extra werk te maken van de waterkwaliteit in heel Vlaanderen.
Met deze campagne hopen we een opstap te kunnen maken naar een nog grotere meetcampagne voor waterkwaliteit in 2025.

logo_scoutsgidsenvl_zw.png
outdoor swimming.png
beweging.png
watercoalitie.png
pasar.jpg
3pE0NRVs_400x400.jpg
Avansa-Kempen-e1615892243327.png
bottom of page