top of page

De Stiemerbeek is een bron van leven in en door Genk. Een verborgen parel die stap voor stap meer gekend en bemind wordt door de Genkenaren. Toch is er nog heel wat werk aan de waterkwaliteit van deze beek. Bij stortbuien krijgt de riolering al het water niet geslikt. Het vuile rioolwater stroomt zo rechtstreeks in de Stiemerbeek. Zowel voor mens als natuur is dit geen goede zaak.

Tegelijk kan een andere wateraanpak voor iedere bewoner in Waterschei zelf ook iets opleveren. Het kan de waterfactuur naar beneden helpen en gratis en meer water ter beschikking stellen voor leuke dingen in en rond het huis.

 

Met Waterrijk Waterschei gaan we tot eind 2023 samen met wijkbewoners op zoek naar hoe iedereen op zijn/haar eigen perceel initiatieven kan nemen om een steentje bij te dragen (of weg te nemen ;-)). We inspireren, debatteren, en betrekken de bewoners in Waterschei, om antwoorden op maat van de bewoners te vinden. Water vasthouden en laten infiltreren kan heel wat opleveren, wij willen samen met jullie de veelheid aan mogelijkheden mee ontdekken. De stad Genk zal ook in de publieke ruimte actie ondernemen om meer water uit de riolering te houden en in de bodem te krijgen.

 

Met dit onthardingsproject proberen we iedereen alvast te inspireren wat een onverharde ruimte voor iedereen in de wijk kan betekenen. We gaan met een eenvoudige ingreep van een saai, anoniem pleintje met betontegels naar een kruidentuin voor de buurt, een voedselbosje dat beheerd wordt door GIGOS en een bloemenweide. Tegelijk willen we deze plek ook gebruiken als een uitvalsbasis als een plek waar we met u, bewoners van Waterschei, in gesprek gaan over jullie wijk en de manier hoe we in de toekomst met het water in de wijk om kunnen gaan.

 

 

 

 

 

Periode: 2021 - 2023

Opdrachtgever: Stad Genk

Samenwerking: Breekijzer, Universiteit Hasselt, Constructlab

wwpostcards-separate-06.jpg
wwpostcards-separate-08.jpg
wwpostcards-separate-05.jpg
wwpostcards-back-05.jpg
wwpostcards-back-06.jpg
DSC00298_1.jpg
DSC00493_1.jpg
DSC00481.jpg

© Constructlab

© Constructlab

© Constructlab

wwpostcards-separate-02.jpg
wwpostcards-back-02.jpg
wwpostcards-separate-03.jpg
wwpostcards-back-03.jpg
wwpostcards-separate-01.jpg
wwpostcards-back-01.jpg
wwpostcards-separate-04.jpg
wwpostcards-back-04.jpg
wwpostcards-back-08.jpg
bottom of page