WATERRIJKE WIJKEN
Ons wapenen tegen droogte en overstromingen of je steentje bijdragen voor de waterkwaliteit. Heel wat ingrediënten om dit structureel vast te pakken bevatten dezelfde types van maatregelen. Op het niveau van een wijk zijn er heel wat winsten te boeken. De impact van een wijk overstijgt het individuele maar is wel tastbaar genoeg om de voordelen voor de inwoners zeer concreet te maken.
​
De maatregelen om dit te doen zijn eenvoudig. We geven ruimte aan water zodat deze tijd en ruimte krijgt om niet rechtstreeks af te stromen (richting riolering) maar; infiltreren, hergebruik, bufferen,… allen zijn ze eenvoudiger en doeltreffender op wijkniveau. We bouwen verder op de hemel en droogteplannen van je gemeente in de publieke en private ruimtes van je gemeente.
​
We kennen de maatregelen maar dikwijls zitten de grotere uitdagingen op het sociaal vak. Mensen veranderen niet altijd graag. Zoeken naar de voordelen en winsten voor de bewoners is hierin essentieel. Waterland graaft in de sociaal-antropologische laag van een wijk om de diversiteit en specificiteit van watermaatregelen op te zoeken.
​
We koppelen een ingenieurslogica (hoe houden we water vast, laten we het infiltreren en hoeveel is nodig?) aan een mensgerichte aanpak. Samen met burgers gaan we aan de slag om het water – het blauwe goud – de plaats te geven die het verdient.
​
Met de lessen uit langdurige projecten gaan we in uw gemeente op zoek hoe we een traject op maat kunnen aanbieden. Onze ervaringen uit Brugge, Sint-Amandsberg en Genk zitten in onze rugzak om flexibil in te spelen op vragen van gemeenten.
​
Ook geïnteresseerd? Contacteer ons geheel vrijblijvend om te kijken wat we voor jouw wijk kunnen betekenen.

© Waterland
​
Kleine betekenisvolle plekken maken die zowel ruimte geven aan water als ontmoeting in de wijk stimuleren kunnen gemakkelijk gecombineerd worden.
​
Samen met de wijk gaan we verder dan alleen ontharden. We verbeelden wat het water in de buurt als voordelen kan opleveren obv de wensen en sociale dynamiek uit de wijk. Maatgericht werken en begrijpen wat leeft in de wijk is essentieel. Als je dan ook nog eens samen met de wijk de handen uit de mouwen kan steken is het resultaat 100% een gedeeld verhaal.
​
© Constructlab


Samen naar impact doen we door burgers te ondersteunen. Ontzorging en begeleiding zijn dikwijls doeltreffender dan financiële stimuli. Deze ambassadeurs verspreiden opnieuw het enthousiasme en de kennis aan andere bewonsers in de wijk om aan de slag te gaan.
© Waterland
Waterworkshops om met de buurt het belang en de schoonheid van water in de omgeving te tonen. De water-bewoners van de Groen-Blauwe-as werden gezocht en geprint op vlaggen om ook hen een stem te geven in de wijk.
​
© Reactor21


Ruimte rond de kolk: onderbenutte ruimte rond straatkolken snel ontharden en vervangen door groene bermen. Hierdoor krijgt water de tijd om in de bodem te infiltreren in plaats van direct te worden afgevoerd. Doordat de bestaande kolk blijft zitten, blijven de kosten beperkt en kan het overtollige water alsnog weg.
​
© Breekijzer